Jadłospis

Jadłospis 22 kwietnia – 26 kwietnia 2024 roku

DzieńŚNIADANIE I II ŚN.OBIADPODWIECZOREKalergeny
Pon.Zupa mleczna (7)płatki ryżowe, pieczywo mieszane(1), masło(7), polędwica sopocka, sałata, pomidor, ogórek kiszony , roszponka, rzodkiewka, jabłkaZupa z czerwonej soczewicy(9) potrawka z indyka(1) kasza pęczak gotowana(1) sałata z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem naturalnym(7) wodaPieczywo mieszane(1), masło(7), pasta rybna (3,4), sałata, szczypiorek,ogórek, papryka kolorowa, woda z cytryną pomarańcza1 – gluten
3- jajka
4-ryby
7- mleko
9 – seler
Wt.Kakao na mleku(7), bułka kukurydziana(1), masło(7), kiełbaska , pasta warzywna(7), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, rukola, rzodkiewka, papryka mandarynkaZupa krupnik jaglany (9) dorsz w ziołach z pieca (1,3,4) ryż brązowy gotowany brokuł gotowany na parze wodaKoktajl truskawkowy na maślance(7) mieszanka studencka (8)1 – gluten
3- jaja
4- ryby
7 – mleko 8 – orzechy 9 – seler
Śr.Zupa mleczna płatki jęczmienne (1,7), pieczywo mieszane(1), masło(7), szynka domowa , sałata, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, pomidor, rukola winogronaZupa dyniowa z pestkami słonecznika (9) udziki z kurczaka z pieca kasza bulgur gotowana(1,3) surówka z cykorii z winegretem wodaKisiel brzoskwiniowy (1) bułka maślana(1,3,7) jabłka
1 – gluten 3 – jaja
7 – mleko 9 – seler
CzwKawa na mleku(7), ciabatta(1), jajecznica (3), hummus (1,9), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, biała rzodkiew, roszponka, papryka gruszkaZupa barszcz biały (9) kotlet mielony pieczony (1,3) ziemniaki gotowane buraczki czerwone tarte na ciepło wodaJogurt naturalny z popingiem z amarantusa (7) banan1- gluten 3- jajka
7 – mleko 9 – seler
Pt.Zupa mleczna kasza manna(1,7) , pieczywo mieszane(1), masło(7), ser kozi(7,9) sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka mandarynkaZupa kapuśniak (9) makaron muszelki (1) z sosem pieczarkowym (7) tarta marchewka z jabłuszkiem wodaBabka piaskowa(1,3,7) sok warzywno – owocowy kiwi
1-gluten
3 – jaja
7-mleko
9-seler

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.


alergeny

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.