Jadłospis
Jadłospis 22 kwietnia – 26 kwietnia 2024 roku
Dzień | ŚNIADANIE I II ŚN. | OBIAD | PODWIECZOREK | alergeny |
Pon. | Zupa mleczna (7)płatki ryżowe, pieczywo mieszane(1), masło(7), polędwica sopocka, sałata, pomidor, ogórek kiszony , roszponka, rzodkiewka, jabłka | Zupa z czerwonej soczewicy(9) potrawka z indyka(1) kasza pęczak gotowana(1) sałata z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem naturalnym(7) woda | Pieczywo mieszane(1), masło(7), pasta rybna (3,4), sałata, szczypiorek,ogórek, papryka kolorowa, woda z cytryną pomarańcza | 1 – gluten 3- jajka 4-ryby 7- mleko 9 – seler |
Wt. | Kakao na mleku(7), bułka kukurydziana(1), masło(7), kiełbaska , pasta warzywna(7), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, rukola, rzodkiewka, papryka mandarynka | Zupa krupnik jaglany (9) dorsz w ziołach z pieca (1,3,4) ryż brązowy gotowany brokuł gotowany na parze woda | Koktajl truskawkowy na maślance(7) mieszanka studencka (8) | 1 – gluten 3- jaja 4- ryby 7 – mleko 8 – orzechy 9 – seler |
Śr. | Zupa mleczna płatki jęczmienne (1,7), pieczywo mieszane(1), masło(7), szynka domowa , sałata, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, pomidor, rukola winogrona | Zupa dyniowa z pestkami słonecznika (9) udziki z kurczaka z pieca kasza bulgur gotowana(1,3) surówka z cykorii z winegretem woda | Kisiel brzoskwiniowy (1) bułka maślana(1,3,7) jabłka | 1 – gluten 3 – jaja 7 – mleko 9 – seler |
Czw | Kawa na mleku(7), ciabatta(1), jajecznica (3), hummus (1,9), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, biała rzodkiew, roszponka, papryka gruszka | Zupa barszcz biały (9) kotlet mielony pieczony (1,3) ziemniaki gotowane buraczki czerwone tarte na ciepło woda | Jogurt naturalny z popingiem z amarantusa (7) banan | 1- gluten 3- jajka 7 – mleko 9 – seler |
Pt. | Zupa mleczna kasza manna(1,7) , pieczywo mieszane(1), masło(7), ser kozi(7,9) sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka mandarynka | Zupa kapuśniak (9) makaron muszelki (1) z sosem pieczarkowym (7) tarta marchewka z jabłuszkiem woda | Babka piaskowa(1,3,7) sok warzywno – owocowy kiwi | 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.
alergeny
Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.