Jadłospis

                                   JADŁOSPIS  02 .1206.12.2024

Dzień

ŚNIADANIE I II ŚN.

OBIAD

PODWIECZOREK

alergeny

Pon.

Zupa mleczna(7)płatki kukurydziane, pieczywo mieszane(1), masło(7), szynka włoska, sałata, pomidor, ogórek kiszony, kiełki, rzodkiewka, papryka kolorowa

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

mandarynka

Zupa z czerwonej soczewicy (9)

naleśniki z białym serem z musem brzoskwiniowo – jogurtowym (1,3,7)

tarta marchewka

woda / kompot

Pieczywo mieszane (1), masło(7), pasta z jajkiem (3) , sałata, szczypiorek, ogórek, papryka kolorowa

jabłka

1 – gluten

3- jajka

7- mleko

9 – seler

Wt.

Kakao na mleku(7), bułka z pestkami dyni (1), masło(7) kiełbaska żywiecka, hummus, sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, rukola, rzodkiewka, papryka

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

pomarańcza

Zupa pieczarkowa (9)

kotlet rybny z pieca(1,3,4)

ziemniaki gotowane

brokuł gotowany na parze

woda / kompot

Kisiel wiśniowy z jogurtem naturalnym (7)

winogrona ciemne

orzechy włoskie (8)

1 – gluten

3- jaja

4 – ryby

7 – mleko

8- orzechy

9 – seler

Śr.

Zupa mleczna(7) kasza manna(1), pieczywo mieszane(1), masło(7), twarożek z rzodkiewką, sałata, ogórek , papryka, szczypiorek,

pomidor, rukola

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

kiwi

Zupa zacierkowa (1,9)

indyk w sosie koperkowym (1)

kasza gryczana gotowana

warzywa na parze

(cukinia, marchew, papryka)

woda /kompot

Pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z ciecierzycy, sałata, rzodkiewka, ogórek, papryka kolorowa

gruszka

1 – gluten

3 – jaja

7 – mleko

9 – seler

Czw

Kawa na mleku(7), bułka wieloziarnista (1), kurczak pieczony(3), pasta warzywna (9), sałata, ogórek , pomidorki kok., papryka, roszponka

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

grapefruit

Zupa szczawiowa (9)

kotlet mielony pieczony (1)

ziemniaki gotowane

buraczki czerwone na ciepło (1,7)

woda /kompot

Koktajl owoce leśne na maślance (7)

wafle ryżowe/ migdały (8)

melon

1- gluten

3- jajka

7 – mleko

8 – orzechy

9 – seler

Pt.

Zupa mleczna (7)płatki owsiane (1), pieczywo mieszane(1), masło(7), ser owczy , sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

mandarynka

Zupa fasolowa (9)

ryż jaśminowy z prażonym jabłuszkiem i jogurtem naturalnym (7)

tarta kalarepka

woda /kompot

Ciasto marchewkowe (1,3)

serek waniliowy(7)

banan

1-gluten

3 – jaja

7-mleko

9-seler

         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         

 

 

 

 

 

         
         
         
         
         
         
       
         
         
         
         
         

 

Do wszystkich posiłków podawana jest woda.
alergeny

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.