Jadłospis

Jadłospis 15 kwietnia – 19 kwietnia 2024 roku

DzieńŚNIADANIE I II ŚN.OBIADPODWIECZOREKalergeny
Pon.Zupa mleczna(7) płatki kukurydziane (1), pieczywo mieszane (1), masło(7), szynka włoska, sałata, pomidor, ogórek kiszony, roszponka, papryka kolorowa mandarynkaZupa ogórkowa (9) spaghetti (1)bolognese z sosem pomidorowym mix sałat z ogórkiem, rukolą z winegretem wodaPieczywo mieszane(1), masło(7), pasta jajeczna (3,1) sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek woda jabłka1 – gluten 3- jajka
7- mleko
9 – seler
Wt.Kakao na mleku (7), bułka grahamka (1), masło (7), kiełbaska żywiecka, serek kanapkowy(7), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, rukola, rzodkiewka, papryka kolorowa gruszkaZupa brokułowa (9) paluszki rybne z mintaja z pieca (1,3,4) ryż jaśminowy (1) gotowany fasolka szparagowa gotowana na parze
woda
Maślanka owocowa wafle ryżowe banan
1 – gluten 3- jaja
4- ryby
7–mleko 9 – seler
Śr.Zupa mleczna (7)płatki owsiane(1), pieczywo mieszane (1), masło(7), polędwica miodowa , sałata, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek, pomidor, rukola
kiwi
Zupa zacierkowa z koperkiem(9)
gulasz z warzywami (1) kasza jęczmienna gotowana (1) kalafior gotowany na parze
woda
Jogurt naturalny (7)
rogal z nadzieniem (1,3) melon
1 –gluten
3 – jaja
7 – mleko
9 – seler
CzwKawa na mleku(7), bułka żytnia (1), schab pieczony, hummus, sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, biała rzodkiew, roszponka, papryka
jabłka
Zupa ryżanka( 9) pyzy z mięsem (1,3) surówka z pomidorka koktajlowego, ogórka kiszonego z oliwą wodaPieczywo mieszane(1), masło(7), twarożek (7) ze szczypiorkiem, rzodkiewką, sałatą, papryka kolorowa woda
winogrona
1- gluten
3- jajka
7 –mleko
9 – seler
Pt.Zupa mleczna (7) płatki gryczane, pieczywo mieszane (1), masło(7), ser salami (7), sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka,
kalarepka w talarkach
Zupa barszcz czerwony(9) pierogi z białym serem z musem z owoców leśnych (1,3,7) wodaCiasto marchewkowe (1,3,7)
mus warzywny
banan
1-gluten
3 – jaja
7-mleko
9-seler

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.


alergeny

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.