Jadłospis

Jadłospis 18 marca – 22 marca 2024 roku

DzieńŚNIADANIE I II ŚN.OBIADPODWIECZOREKalergeny
Pon.Zupa mleczna(7)płatki jaglane, pieczywo mieszane(1), masło(7), szynkowa, sałata, pomidor, ogórek kiszony, roszponka, rzodkiewka, papryka
gruszka
Zupa zacierkowa (1,9) indyk w sosie własnym (1) kasza gryczana gotowana surówka z kapusty pekińskiej, jabłka papryki, oliwy woda z cytrynąPieczywo mieszane (1), masło(7), jajko gotowane(3), szczypiorek, sałata, ogórek, kolorowa papryka pomarańcza1 – gluten 3- jajka 7- mleko 9 – seler
Wt.Kakao na mleku(7), bułka z makiem(1), masło(7) kiełbaska krakowska, serek kanapkowy(7), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, rukola, rzodkiewka, papryka
jabłka
Zupa wiosenna(9) dorsz z pieca(4,3,1)
ryż brązowy gotowany
surówka z ogórka kiszonego z pomidorkiem koktajlowym i oliwą
woda z cytryną
Kasza manna(1) z musem truskawkowym orzechy nerkowca1 – gluten 3- jaja 4- ryby 7 – mleko 9 – seler
Śr.Zupa mleczna(7) płatki jęczmienne(1), pieczywo mieszane(1), masło(7), pasta rybna (4) sałata, ogórek , papryka, szczypiorek, pomidor, rukola
mandarynka
Zupa kalafiorowa(9)
pierogi z mięsem(1,3)
fasolka szparagowa żółta gotowana na parze
woda z cytryną
Maślanka owocowa (7) żurawina suszona banan1 – gluten 3 – jaja 4 – ryby 7 – mleko 9 – seler
CzwKawa na mleku(7), bułka fitness(1), kurczak pieczony, pasta z ciecierzycy(9), sałata, ogórek kiszony , pomidorki koktajlowe, biała rzodkiew, roszponka, papryka
winogrona
Zupa kapuśniak(9)
kotlecik schabowy pieczony(1,3)
ziemniaki gotowane marchewka z groszkiem na ciepło(1)
woda z cytryną
Chałka drożdżowa (1,3,7) z masłem (7), dżem z czarnej porzeczki grapefruit1- gluten 3- jajka 7 – mleko 9 – seler
Pt.Zupa mleczna (7)płatki owsiane(1), pieczywo mieszane(1), masło(7), ser owczy, sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka
kalarepka w talarkach
Zupa pomidorowa (9) z ziemniakami
makaron muszelki(1)z sosem pieczarkowym (7) tarta marchewka
woda z cytryną
Ciastko owsiane(1,3,7)
sok multiwitamina mandarynka
1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.


alergeny

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.