Jadłospis

JADŁOSPIS 28.11.2022 – 02.12.2022r.

DZIEŃ TYGOD NIA ŚNIADANIE I DRUGIE ŚN. OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK alergeny 1,3,7,9 Zupa mleczna płatki jęczmienne, pieczywo mieszane, masło, szynka wiejska, sałata, pomidor, ogórek kiszony, rukola jabłko Zupa jarzynowa potrawka z indyka mix kasz gotowany warzywa gotowane na parze kompot/woda Pieczywo mieszane, masło, ser żółty , ogórek , pomidor, papryka, rzodkiewka woda z cytryną mandarynka
WTOREK
alergeny 1,3,4,7,9
Kakao na mleku, bułka żytnia, masło, kiełbaska, serek , sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek, roszponka, papryka, pomarańcza Zupa krupnik paluszki rybne pieczone ryż brązowy gotowany ogórki kiszone w plasterkach kompot/woda Jogurt naturalny granola wielozbożowa melon

ŚRODA
alergeny 1,3,7,9
Zupa mleczna kasza kukurydziana, pieczywo mieszane, wędlina drobiowa, masło, sałata, ogórek, rzodkiewka, pomidor winogrona Zupa kapuśniak schab pieczony w sosie chrzanowym ziemniaki gotowane sałata lodowa z jogurtem naturalnym kompot/woda Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, rzodkiewka, papryka, ogórek woda z cytryną banan
CZWARTEK alergeny 1,3,7,9 Kawa na mleku, bułka wieloziarnista, szynka włoska , sałata, roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka gruszka Zupa ryżanka zapiekanka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem bukiet warzyw gotowany na parze kompot/woda
Chałka drożdżowa z masłem lub miodem woda z cytryną pomarańcza
PIĄTEK alergeny 1,3,7,9 Zupa mleczna płatki jęczmienne, masło, pasta z fasoli, sałata, pomidor, ogórek, roszponka marchewka w słupkach Zupa barszcz ukraiński pierogi z białym serem i sałatką owocową kompot/woda Muffina z żurawiną mus owocowy

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.


alergeny

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.