Jadłospis

JADŁOSPIS 12.05.2025 – 16.05.2025
Dzień |
ŚNIADANIE I II ŚN. |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
alergeny |
Pon. |
Zupa mleczna(7) płatki żytnie (1), pieczywo mieszane (1), masło(7), szynka włoska, sałata, pomidor, ogórek kiszony, roszponka, papryka kolorowa, kiełki śniadanie w formie bufetu szwedzkiego mandarynka |
Zupa barszcz biały (1,7,9) gulasz cielęcy z warzywami (1,9) kasza gryczana gotowana surówka z kapusty kiszonej, jabłka, papryki i oliwy woda /kompot |
Pieczywo mieszane (1), masło(7), twarożek z rzodkiewką(7), sałata, szczypiorek, pomidor, ogórek, papryka jabłka |
1 – gluten 3- jajka 7- mleko 9 – seler |
Wt. |
Kakao na mleku(7), bułka z makiem(1), masło (7), kiełbaska krakowska, pasta warzywna(9), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, rukola, rzodkiewka, papryka kolorowa śniadanie w formie bufetu szwedzkiego gruszka |
Zupa pomidorowa z makaronem(9) dorsz z pieca (1,3,4) ryż brązowy gotowany puree z zielonego groszku na ciepło woda /kompot |
Actimel (7) rogal maślany(1) banan |
1 – gluten 3- jaja 4- ryby 7 – mleko 9 – seler |
Śr. |
Zupa mleczna kaszka kukurydziana(7), pieczywo mieszane(1), masło(7), schab pieczony, sałata, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, pomidor, roszponka śniadanie w formie bufetu szwedzkiego arbuz |
Zupa ogórkowa (1,9) kotlet z białej fasoli z pieca (1,3) kasza bulgur gotowana (1) mini marchewki gotowane na parze woda/kompot |
Jogurt naturalny z granolą wielozbożową (1,7) żurawina suszona ciastko zbożowe(1,9) |
1 – gluten 3 – jaja 7 – mleko 9 – seler |
Czw |
Kawa zbożowa na mleku (7), bułka żytnia (1), masło(7), jajecznica(3) , hummus , sałata, ogórek kiszony , pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, roszponka, papryka, ogórek śniadanie w formie bufetu szwedzkiego winogrona ciemne |
Zupa krupnik z kaszą jaglana( 9) udziki z kurczaka z pieca (1,7) ziemniaki gotowane brokuł gotowany na parze woda/kompot |
Sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, ogórek, papryka, ser feta, oliwa) pieczywo mieszane (1) masło(7) pomarańcza |
1- gluten 3- jajka 7 – mleko 9 – seler |
Pt. |
Zupa mleczna (7)płatki jęczmienne(1), pieczywo mieszane (1), masło(7), ser owczy(7), sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka śniadanie w formie bufetu szwedzkiego arbuz |
Zupa wiejska (1,9) makaron świderki z musem z twarogu i owoców leśnych, jogurtu naturalnego (1,7) surówka tarta kalarepka woda/kompot |
Strucla serowa(1,3,7) mus warzywno – owocowy banan mieszanka studencka(8) |
1-gluten 3 – jaja 7-mleko 8-orzechy 9-seler |
Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.