Jadłospis
JADŁOSPIS 25.07.2022 – 29.07.2022r.
DZIEŃ TYGOD NIA | ŚNIADANIE I DRUGIE ŚN. | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK alergeny 1,3,7,9 | Zupa mleczna płatki owsiane, pieczywo mieszane, masło, szynka domowa, sałata, pomidor, ogórek kiszony, rukola malina | Zupa pieczarkowa zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i makaronem sałata lodowa z ogórkiem i rzodkiewką kompot/woda | Pieczywo mieszane, masło, pasztet z soczewicy , ogórek, papryka, rzodkiewka nektarynka |
WTOREK
alergeny 1,3,7,9 | Kakao na mleku, bułka kukurydziana, kiełbaska, serek kanapkowy, sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek, roszponka, papryka, arbuz | Zupa kalafiorowa gulasz wp. z warzywami kasza gryczana surówka z ogórka kiszonego z pomidorkiem kompot/woda |
Kisiel wiśniowy
bułeczka
gruszka
|
ŚRODA
alergeny 1,3,4,7,9 piknik | Zupa mleczna płatki żytnie, pieczywo mieszane, wędlina drobiowa, masło, sałata, ogórek, rzodkiewka, pomidor borówka | Zupa krupnik jaglany kotlecik z ryby pieczony ryż jaśminowy gotowany brokuł gotowany na parze kompot/woda |
Granola wielozbożowa
jogurt naturalny
brzoskwinia |
CZWARTEK alergeny 1,3,7,9 | Kawa zbożowa na mleku, bułka wieloziarnista, polędwica sopocka, jajecznica, sałata, roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka morela |
Zupa dyniowa
indyk w sosie warzywnym
ziemniaki gotowane
fasolka szparagowa gotowana na parze
kompot/woda
| Chałka drożdżowa z masłem , dżemem woda z cytryną melon |
PIĄTEK alergeny 1,3,7,9 |
Zupa
mleczna płatki ryżowe, pieczywo mieszane, ser owczy, sałata,
ogórek, pomidor, papryka
winogrona
| Zupa z zielonego groszku pierogi z białym serem z malinami i jogurtem naturalnym kompot/woda | Muffina serek naturalny mus owocowy banan |
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.
alergeny
Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.