Jadłospis

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.

TYDZIEŃ 17.01.2022 – 21.01.2022

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE I DRUGIE ŚN. OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZAŁEK alergeny 1,3,7,9 Zupa mleczna płatki żytnie, pieczywo mieszane, masło, indyk pieczony, sałata, ogórek, papryka, rzodkiewka, roszponka
Zupa jarzynowa, makaron świderki z musem truskawkowo – jogurtowym
kompot/woda
Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, szczypiorek, ogórek, pomidor, herbata z cytryną pomarańcza
WTOREK alergeny 1,3,7,9 Kakao na mleku, masło, grahamka, kurczak got.,serek kanapkowy, sałata, ogórek, pomidorki koktajlowe, papryka, rukola, kiełki jabłko Zupa pomidorowa z ryżem, kotlecik schabowy. ziemniaki gotowane surówka seler naciowy z brzoskwinią kompot/woda Granola wielozbożowa jogurt naturalny woda z cytryną gruszka
ŚRODA alergeny 1,3,4,7,9 Zupa mleczna płatki owsiane, pieczywo mieszane, masło, szynka włoska, sałata, pomidor, ogórki kiszone, kiełki, rzodkiewka, kiwi Zupa biały barszcz, ryba z pieca kasza bulgur surówka: marchewka z groszkiem na ciepło kompot/woda Bułka z masłem i twarożkiem z miodem sok tłoczony jabłkowy melon
CZWARTEK alergeny 1,3,7,9 Kawa na mleku, masło, bułka kukurydziana, kiełbaska, serek kanapkowy, sałata, ogórek, rzodkiewka, roszponka, pomidor winogrona Zupa ogórkowa kotlet mielony pieczony ziemniaki gotowane buraczki tarte na ciepło kompot/woda Pieczywo mieszane, masło, pasta warzywna, sałata, pomidor, ogórek, herbata owocowa pomarańcza
PIĄTEK alergeny 1,3,7,9 Zupa mleczna z musli, pieczywo mieszane, ser żółty, sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, rukola mandarynka Zupa szczawiowa z ziemniakami racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym kompot/woda Babka piaskowa herbata owocowa banan



alergeny

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.