Jadłospis

JADŁOSPIS 27.03.2023 – 31.03.2023
Dzień | ŚNIADANIE I II ŚN. | OBIAD | PODWIECZOREK | alergeny |
Pon. | Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane, masło, szynka gotowana, sałata, pomidor, ogórek kiszony, biała rzodkiew, rukola, jabłko | Zupa z czerwonej soczewicy gulasz z warzywami mix kasz gotowany fasolka szparagowa gotowana na parze kompot/woda | Gofry dżem truskawkowy lub cukier puder woda z cytryną mandarynka | 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Wt. | Herbata owocowa, bułka sojowa, masło, kiełbaska krakowska, hummus, sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek , rzodkiewka, papryka, roszponka gruszka | Zupa pomidorowa z makaronem ryba pieczona z ziołami ziemniaki gotowane surówka z kapusty pekińskiej, pomidorka, ogórka kiszonego kompot/woda | Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym wafle ryżowe | 1-gluten 3 – jaja 4 – ryby 7-mleko 9-seler |
Śr. | Zupa mleczna płatki jaglane, pieczywo mieszane, wędlina drobiowa, masło, sałata, ogórek, biała rzodkiew, papryka czerwona, szczypiorek jabłka | Zupa brokułowa pierogi ukraińskie surówka z czerwonej kapusty z papryką i oliwą z oliwek kompot/woda | Pieczywo mieszane, sałatka grecka ( pomidor, ser feta, cebula czerwona, ogórek, oliwa przyprawy) banan | 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Czw | Kawa na mleku, bułka wieloziarnista, masło, jajecznica, pasta warzywna, sałata, pomidorki koktajlowe, papryka, rzodkiewka, ogórek winogrona | Zupa kapuśniak kotlecik mielony pieczony ryż brązowy gotowany marchewka z groszkiem na ciepło kompot/woda |
Maślanka
owocowa
bułeczka
mini
melon
| 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Pt. | Zupa mleczna płatki owsiane, pieczywo mieszane, ser owczy, sałata, pomidor, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka pomarańcza | Zupa barszcz czerwony makaron muszelki z sosem śmietanowo – pieczarkowym mix sałata z jogurtem naturalnym kompot/woda |
Muffina
z płatkami migdałowymi
mus
owocowy
| 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.
alergeny
Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.