Jadłospis

TYDZIEŃ 27 – 01.10.2021r.

DZIEŃ TYGODNIA ŚNIADANIE I DRUGIE ŚN. OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZAŁEK alergeny 1,3,7,9 Zupa mleczna chrupki kukurydziane, pieczywo mieszane, masło, szynka włoska sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, kiełki gruszka Zupa ryżanka, gulasz z warzywami kasza gryczana mix sałat z sosem winegretem kompot/woda Chleb żytni, masło, pasta ze szczypiorkiem papryka kolorowa, ogórek zielony herbata z imbirem nektarynka
WTOREK alergeny 1,3,7,9 Kawa zbożowa na mleku, ciabatta, masło, wędlina, serek paprykowy, sałata, rzodkiewka, ogórek, pomidorki koktajlowe śliwka Zupa pieczarkowa pulpeciki w sosie pomidorowym kasza jęczmienna surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem kompot/woda Bułeczka maślana jogurcik owocowy woda z cytryna banan
ŚRODA alergeny 1,3,4,7,9 Zupa mleczna płatki jaglane, pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka, roszponka, ogórek , pomidor, sałata, arbuz Zupa z cukinii zapiekanka z kurczaka z makaronem i suszonymi pomidorami surówka z kiszonej kapusty z marchewką kompot/woda Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, rzodkiewka, papryka kolorowa, ogórek kiszony herbata owocowa jabłko
CZWARTEK alergeny 1,3,7,9 Kakao na mleku, bułka z chia, masło, kiełbaska krakowska, hummus kiełki, ogórek kiszony, sałata, pomidor koktajlowy winogrona Zupa z czerwonej soczewicy schab pieczony w sosie śliwkowym ziemniaki gotowane buraczki czerwone na ciepło kompot/woda Pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką, ogórek, papryka kolorowa herbata owocowa kiwi
PIĄTEK alergeny 1,3,7,9 Zupa mleczna kaszka kukurydziana, masło, pasta z avokado, sałata, pomidor, papryka kolorowa melon Zupa brokułowa ryż jaśminowy z prażonym jabłuszkiem i jogurtem naturalnym tarta marchewka kompot/woda Muffina cytrynowa z płatkami migdałowymi sok warzywny brzoskwinia

JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC ZMIANIE



alergeny

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.