Jadłospis

JADŁOSPIS 25.09-29.09.2023
Dzień | ŚNIADANIE I II ŚN. | OBIAD | PODWIECZOREK | alergeny |
Pon. | Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka, sałata, pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka, rukola, arbuz | Zupa krupnik z kaszą jaglaną potrawka z indyka kasza gryczana gotowana surówka z tartej marchewki, pora, jabłuszka z oliwą kompot/woda | Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna z jajkiem gotowanym, sałata, papryka , szczypiorkiem, ogórek, woda z cytryną śliwka | 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Wt. |
Kakao na mleku, bułka
ciabata, masło, kiełbaska , pasta warzywna, sałata, pomidorki
koktajlowe, ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka, rzodkiewka
brzoskwinia
| Zupa dyniowa paluszki rybne z pieca ryż brązowy gotowany fasolka szparagowa zielona gotowana na parze kompot/woda | Actimel bułka maślana banan | 1-gluten 3 – jaja 4 – ryby 7-mleko 9-seler |
Śr. | Zupa mleczna płatki owsiane, pieczywo mieszane, kurczak pieczony, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, roszponka, papryka pomelo | Rosół z makaronem z natką pietruszki mięso gotowane z warzywami ziemniaki gotowane mizeria z jogurtem naturalnym i rzodkiewką kompot/woda |
Maślanka owocowa
wafle
ryżowe
gruszka
| 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Czw | Kawa na mleku, bułka żytnia, schab pieczony, serek kanapkowy, sałata, pomidorki koktajlowe, rukola, biała rzodkiew, ogórek kiszony, papryka winogrona | Zupa selerowa z pestkami słonecznika mielony kotlecik pieczony kasza jęczmienna gotowana buraczki tarte na ciepło kompot/woda | Rogal maślany z masłem z twarożkiem z miodem woda z cytryną nektarynka | 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Pt. | Zupa mleczna płatki jęczmienne , pieczywo mieszane, masło, ser owczy, sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka żurawina suszona | Zupa fasolowa pierogi z białym serem z musem malinowym kompot/woda |
Ciastko owsiane
mus
warzywny
jabłka
| 1-gluten 3 – jaja 7-mleko 9-seler |
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.
alergeny
Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.