Jadłospis

                                   JADŁOSPIS  12.05.2025 – 16.05.2025

Dzień

ŚNIADANIE I II ŚN.

OBIAD

PODWIECZOREK

alergeny

Pon.

Zupa mleczna(7) płatki żytnie (1), pieczywo mieszane (1), masło(7), szynka włoska, sałata, pomidor, ogórek kiszony, roszponka, papryka kolorowa, kiełki

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

mandarynka

Zupa barszcz biały (1,7,9)

gulasz cielęcy z warzywami (1,9)

kasza gryczana gotowana

surówka z kapusty kiszonej, jabłka,

papryki i oliwy

woda /kompot

Pieczywo mieszane (1), masło(7), twarożek z rzodkiewką(7), sałata, szczypiorek, pomidor,

ogórek, papryka

jabłka

1 – gluten

3- jajka

7- mleko

9 – seler

Wt.

Kakao na mleku(7), bułka z makiem(1), masło (7), kiełbaska krakowska, pasta warzywna(9), sałata, ogórek , pomidorki koktajlowe, rukola, rzodkiewka, papryka kolorowa

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

gruszka

Zupa pomidorowa z makaronem(9)

dorsz z pieca (1,3,4)

ryż brązowy gotowany

puree z zielonego groszku na ciepło

woda /kompot

Actimel (7)

rogal maślany(1)

banan

1 – gluten

3- jaja

4- ryby

7 – mleko

9 – seler

Śr.

Zupa mleczna kaszka kukurydziana(7), pieczywo mieszane(1), masło(7), schab pieczony, sałata, ogórek kiszony, papryka, rzodkiewka, pomidor, roszponka

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

arbuz

Zupa ogórkowa (1,9)

kotlet z białej fasoli z pieca (1,3)

kasza bulgur gotowana (1)

mini marchewki gotowane na parze

woda/kompot

Jogurt naturalny z granolą wielozbożową (1,7)

żurawina suszona

ciastko zbożowe(1,9)

1 – gluten

3 – jaja

7 – mleko

9 – seler

Czw

Kawa zbożowa na mleku (7), bułka żytnia (1), masło(7), jajecznica(3) , hummus , sałata, ogórek kiszony , pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, roszponka, papryka, ogórek

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

winogrona ciemne

Zupa krupnik z kaszą jaglana( 9)

udziki z kurczaka z pieca (1,7)

ziemniaki gotowane

brokuł gotowany na parze

woda/kompot

Sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, ogórek, papryka, ser feta, oliwa)

pieczywo mieszane (1) masło(7)

pomarańcza

1- gluten

3- jajka

7 – mleko

9 – seler

Pt.

Zupa mleczna (7)płatki jęczmienne(1), pieczywo mieszane (1), masło(7), ser owczy(7), sałata, pomidor, ogórek , papryka, rzodkiewka

śniadanie w formie bufetu szwedzkiego

arbuz

Zupa wiejska (1,9)

makaron świderki z musem z twarogu i owoców leśnych, jogurtu naturalnego (1,7)

surówka tarta kalarepka

woda/kompot

Strucla serowa(1,3,7)

mus warzywno – owocowy

banan

mieszanka studencka(8)

1-gluten

3 – jaja

7-mleko

8-orzechy

9-seler

         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         

 

Lista składników alergennych
do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. 

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.