26.02 – Poznanie zawodu piekarza.
Ćwiczenia poranne
Wprowadzenie do tematu.
Rozmowa na temat zdjęcia; Kto jest na zdjęciu? Z jakich elementów składa się strój?
Film – Jak powstaje chleb?
Rozmowa na podstawie filmu. Rodzic zadaje pytania; “Co jest potrzebne do wypiekania chleba?”, “Jakie są etapy powstawania chleba?”
Karta pracy – Piekarz
Ćwiczenia oddechowe – potrzebne rzeczy – miska średniej wielkości i ręczniczek dla każdego dziecka, ciepła woda, mydło.
Rodzic prosi , aby dziecko dotknęło wody i określiło jej temperaturę (ciepła/zima). Następnie dziecko przystępuje do treningu mycia rąk mydłem i ciepłą wodą. W ten sposób zostaje wytworzona piana, na którą dziecko ma za zadanie dmuchnąć z różną intensywnością.
Wspólne pieczenie bułeczek.
Składniki (8 bułeczek):
- 1/2 kg mąki pszennej typ 550
- 4 g drożdży instant (opcjonalnie 15 g świeżych, wtedy trzeba zrobić rozczyn)
- 5 g soli (1 płaska łyżeczka)
- 5 g cukru (1 łyżeczka)
- 125 g ciepłego mleka (1/2 szklanki)
- 125 g ciepłej wody (1/2 szklanki)
- 50 g oleju rzepakowego (5 łyżek)
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól i cukier, ponownie wymieszać. Następnie dodać mleko i wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Gdy ciasto będzie w miarę jednolite dodać olej i dalej wyrabiać ok 7-10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką kuchenną, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie podzielić je na 8 równych części. Z każdej uformować bułeczkę, lekko ją spłaszczyć i odłożyć na blachę do pieczenia. Naciąć w połowie i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 C (grzałki góra-dół). Na dnie piekarnika ustawić blachę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą. Do piekarnika wstawić wyrośnięte bułeczki i piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!